kiszona rzodkiewka
Przetwory

Kiszona rzodkiewka

Składniki

  • Rzodkiewka
  • Sól
  • Woda

Nie podaję ilości poszczególnych składników, dlatego że w dalszej części wpisu wyliczymy ile czego potrzeba.

Potrzebne narzędzia

  • Waga kuchenna
  • Słoik

Przygotowanie

Słoik i zakrętkę wyparzamy wrzątkiem, a następnie pozostawiamy do wystudzenia.

Ważymy pusty słoik przy pomocy wagi kuchennej i zapisujemy tę wartość. Będzie nam ona potrzebna do wyliczenia proporcji wody i soli do zalewy.

Rzodkiewkę pozbawiamy liści (nie wyrzucamy ich, możemy przygotować świetną surówkę z liści rzodkiewki>>), dokładnie ją myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Następnie pokrojoną rzodkiewkę wkładamy do słoiczka, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Słoik zalewamy wodą.

Całość stawiamy na wagę kuchenną. Teraz możemy wyliczyć ile soli będziemy potrzebowali do zalewy, wg wzoru:

(waga warzyw + waga wody) x 0,025 =
waga soli (g)

lub inaczej:

(waga słoika z warzywami i wodą – waga pustego słoika) x 0,025 =
waga soli (g)

składniki na wadze kuchennej

Otrzymany wynik powie nam, ile gram soli potrzebujemy do zalewy.

PRZYKŁADOWO:

Mój pusty słoik ważył 242 g
Słoik z rzodkiewką i wodą ważył 721 g

(721 g – 242 g) x 0.025 =
479 g x 0.025 = 12 g

Odcedzamy rzodkiewkę z wody (wlewamy ją do osobnego naczynia). Następnie do tej wody wsypujemy odważoną sól i mieszamy, aż się rozpuści. Tak przygotowaną zalewą z powrotem zalewamy rzodkiewkę.

Ważne żeby wszystkie warzywa znalazły się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie dostęp tlenu sprawi, że rzodkiewka się zepsuje. Niektórzy używają specjalnych szklanych obciążników, które nie pozwalają warzywom wypłynąć. Zamiast tego na wierzch można położyć zawiązany woreczek z odrobiną wody w środku.

kiszona rzodkiewka na początku procesu fermentacji

Zakrywamy słoik zakrętką, ale jej nie zaciskamy, dzięki temu dwutlenek węgla powstający w procesie fermentacji będzie miał gdzie uciec.

Tak przygotowany słoik odstawiamy na ok. 10-30 dni. Im dłużej pozwolimy pracować bakteriom fermentacji mlekowej, tym kiszona rzodkiewka będzie intensywniejsza w smaku.

Co jakiś czas warto zajrzeć do słoika, czy czasem nie rozwija się pleśń i spróbować czy kiszona rzodkiewka nabrała już smaku, który nas zadowala, czy może pozwolić bakteriom pracować trochę dłużej.

kiszona rzodkiewka

Zewnętrzna część rzodkiewki puści kolor i sprawi, że zarówno zalewa, jak i sama rzodkiewka z czasem staną się różowe.

kiszona rzodkiewka na kanapce

Zobacz także…

Przepis na kiszoną kukurydzę>>